De vorba cu doctorul D. Anghescu

Domnule doctor unii dintre noi nu prea vizităm cabinetul medicului stomatolog chiar dacă nu avem probleme cu dantura, iar când o facem, deja este prea târziu pentru a mai salva un dinte sau o măsea.

Stomatologia a fost ca o specialitate mai specială; ea a putut să se privatizeze aşa cum se obişnuieşte în toată lumea. Nu este suficient ceea ce face acasă omul obişnuit, adică spălatul dinţilor şi clătitul gurii. Nici controlul doar din când în când la medicul stomatolog nu este suficient. După părerea mea profilaxia afecţiunilor buco dentare ar trebui privită ca un sistem integrat la nivel local şi naţional, în care să acţioneze câţiva vectori principali. Şi aş enumera:

– Guvernul, prin politici şi programe de prevenţie;

– Casa Naţională de Sănătate, prin masurile de stimulare a controalelor periodice stomatologice, inexistente în momentul de faţă;

– Medicii stomatologi prin educaţia medicală preventivă în cabinet;

– Pacienţii prin respectarea indicaţiilor primite în cabinetele de medicina dentară.

Ce ne mai puteţi spune despre caria dentară?

Simpla carie netratată la timp, pot spune că poate genera in cadrul unei bolii de focar afecţiuni generale mult mai grave. Metaforic vorbind infecţiile dentare ling articulaţiile şi muscă inima, ceea ce înseamnă ca infecţiile se transmit la distanţă generând afecţiuni mult mai greu şi costisitor de tratat. Se ştie că utilizarea tehnologiei şi a materialelor specifice de ultimă oră în tratamentele stomatologice sunt costisitoare din punct de vedere financiar, pentru majoritatea populaţiei. Iată doar două din motivele pentru care prevenţia ar trebui să intre in atenţia celor patru factori identificaţi anterior.

Pentru a avea dinţi sănătoşi trebuie să avem un dentist bun?

Nu numai. Un rol important este controlul şi prevenţia. Aceasta din urmă se poate face prin informarea pacientului asupra modului cum trebuie realizată igiena orala individuala sau prevenţia la nivel de grup. Dar dacă medicii stomatologi nu sunt susţinuţi la nivel naţional prin acţiuni sau programe nu se realizează nimic concret. De exemplu în Germania pacientul este obligat sa se prezinte periodic la control stomatologic. Medicul raportează, ca şi la noi, iar Casele de asigurări de sănătate reduc pacienţilor gradul de susţinere din partea lor dacă aceştia nu s-au conformat obligaţiei controlului. La noi, la nivel local, în ceea ce se cheamă pachetul minimal de bază (la Casa de asigurări de sănătate), controlul periodic nu este cuprins. Costurile ar deveni mult mai mici dacă ar avea loc periodic un asemenea control. Trebuie avut în vedere că populaţia migrează şi este necesar să fie informată.

De la ce vârstă este indicat să se facă un control pentru a evita problemele cu dantura?

Afecţiunea buco-dentară nu este o glumă. Ea constituie o poartă de intrare în corp şi acest fapt trebuie avut în vedere încă de la o vârstă fragedă. Din păcate nu mai există acea reţea de stomatologie infantilă şcolară care să urmărească acest fenomen. Se întâmplă totuşi ceva care salvează puţin situaţia. La toate congresele stomatologilor, dar şi prin centrele comerciale vin firmele care furnizează produse de igienă orală, cu pliante şi uneori cu produse promoţionale distribuite gratuit. În reţeaua şcolară, la grădiniţe au avut loc în anii trecuţi demonstraţii de deprindere şi de utilizare a pastei şi a periuţei de dinţi. Copiii au primit cu entuziasm acest joc care mai târziu va deveni pentru unii un obicei necesar.

Ştim cu toţii că unele reclame ne determină să consumăm cu încredere produse pentru igiena orală. În afara faptului că aceste firme şi-au promovat produsele pentru îngrijirea gurii acestea au contribuit într-un fel la determinarea populaţiei consumatoare de a trece şi pe la cabinetul de stomatologie pentru un control periodic?

Sigur. Au existat firme care au încheiate contracte cu cabinetele de stomatologie, cu medicii care au asigurat un control gratuit pacienţilor consumatori de o anumită pastă de dinţi, într-un anumit interval de timp. Iată că se întâmplă şi lucruri bune dar prea puţine şi nu pornind de la cine ar trebui să gândească un program pe baza informaţiilor furnizate de medicii dentişti, privind raportările statistice anuale. Informaţiile de la nivel local nu ajută cu nimic dacă nu se cunosc informaţiile statistice de la nivel naţional. De undeva trebuie să se dea startul, să nu fim nevoiţi să avem în viitor o populaţie bolnavă cauzată de afecţiunile buco dentare.

Domnule doctor vă mulţumesc pentru timpul acordat!

Desigur, vom încerca să analizăm pe rând, să dezvoltăm, pentru a ne face o idee despre ce este acum în sistem şi unde s-ar putea interveni în vederea îmbunătăţirii indicatorilor de îmbolnăvire prin afecţiuni oro – dentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *